Project Description

Saps què vol dir ATM?

A la nostra clínica li donem molta importància a aquestes tres lletres: ATM. Es tracta de l’articulació temporomandibular, l’articulació que uneix l’os maxil·lar amb la mandíbula. Actua com una frontissa lliscant que, juntament amb els músculs i lligaments, permet realitzar tots els moviments per obrir i tancar la boca i dur a terme les funcions bàsiques com la parla i la masticació.

Benefici

Els beneficis de tenir un bon funcionament d’aquesta articulació són els següents: contribueix a una bona qualitat del son, una bona funció masticatòria i un equilibri funcional del cos.

Causes

La part dels ossos que interactuen estan cobertes de cartílags i estan separades per un petit disc que fa que l’articulació funcioni com a tal.

Podem tenir problemes quan el disc es va gastant o quan no està en la seva posició correcta i aleshores produeix un desplaçament del disc. O podem tenir el cartílag danyat per una artritis o perquè el pacient ha patit un fort traumatisme.

Els trastorns de l’ATM poden causar dolor en l’articulació i en els músculs del seu voltant. A vegades no existeix dolor, però hi ha pacients que tenen dificultats per obrir i tancar la boca, o apareix soroll al menjar. Moltes vegades aquests trastorns o síndromes de l’ATM van associats a problemes musculars com a conseqüència que els pacients estrenyin o grinyolen les dents de manera inconscient -el conegut bruxisme. Si aquests trastorns no es tracten, en un futur poden derivar en altres problemes.

Existeixen moltes causes del bruxisme, però l’estrès i l’ansietat en són les més comunes.

Un bon diagnòstic

És molt important fer un bon diagnòstic a partir d’un estudi de l’ATM, cranial, cervical i de la salut general del pacient. També és necessari un muntatge en l’articulador, radiografies (ortopantomografia per veure les dents, mandíbula i ATM), una tomografia automatitzada i en casos més complexos també realitzaríem una ressonància magnètica.

Tractaments

El tractament pot consistir en una varietat d’opcions, com pot ser:

  • Fèrula de descàrrega.
  • Fisioteràpia.
  • Infiltracions.
  • Tallat selectiu.
  • Ortodòncia amb brackets.
  • Ortodòncia invisible.
  • Rehabilitació amb pròtesi.

És important esmentar que rarament un sol tipus de tractament és suficient per tractar aquest tipus de patologia. Normalment és necessària la col·laboració entre diversos especialistes (odontòlegs, fisioterapeutes, otorrinolaringòlegs, psicòlegs i neuròlegs) per oferir al pacient un pla de tractament eficaç i individualitzat segons les seves necessitats.

  • Fèrula de descàrrega: És un dispositiu de resina acrílica que es fabrica en el laboratori i que es fa a mida en funció de cada pacient. Es posa sobre les dents superiors o inferiors i s’usa normalment durant la nit, encara que a vegades també cal posar-se-la quan el pacient està despert.

  • Existeixen diverses fèrules en funció de les necessitats del pacient, com la fèrula de Michigan, la fèrula d’avanç mandibular i la fèrula pels roncs i les apnees del son.

Primera visita

La teva primera visita inclou un estudi personalitzat.

Demana la teva primera visita