Project Description

Odontologia preventiva

L’Odontologia preventiva és l’especialitat de l’Odontologia que consisteix en la prevenció de malalties bucodentals. Aquest tipus d’Odontologia es basa a estudiar el funcionament microbiològic i immunològic d’aquestes malalties. Per això, la prevenció juga un paper fonamental en aquest tipus d’Odontologia, ja que ens permet fer un diagnòstic precoç de malalties com la càries o la gingivitis i el risc que té el pacient de presentar-les de nou.

A Llona Odontologia Familiar treballem des de la prevenció. Sempre és millor prevenir que curar. Per això seguim els principis de la OMI (odontologia mínimament invasiva), l’objectiu de la qual és aconseguir uns bons resultats, mantenint al màxim l’estructura dentària -especialment l’esmalt- ja que així ens allarga la vida útil de la dent.

És important conèixer la causa de la malaltia, ja que només així podem ser capaços d’evitar que aparegui de nou. L’odontologia preventiva aporta molts beneficis, però és més efectiva com més s’anticipa a l’aparició de les diferents malalties bucodentals.

Consells de l’odontologia preventiva

  • Higiene oral diària. Cal realitzar-la de manera correcta, després de cada àpat i ha de tenir una durada mínima de dos minuts. És important acompanyar-la de l’ús de fil de seda o raspalls interproximals, juntament amb el glopeig del col·lutori que més et convingui.

  • Mantenir una dieta saludable, baixa en sucres i carbohidrats, per evitar l’acumulació de la placa bacteriana.

  • Controlar el consum de tabac i alcohol, ja que afavoreixen l’acumulació de placa i la sequedat de boca.

  • Revisions periòdiques a la clínica, on t’orientarem per tal de mantenir una boca sana.

  • Tractaments professionals. Aquí inclouríem tots aquells tractaments enfocats en la prevenció dental.

    • Primer visita: Realitzarem el protocol CAMBRA (Caries Management by Risk Assessment), que es tracta d’una guia creada per prevenir, diagnosticar i tractar la càries, tenint en compte el risc individual de cada pacient. Realitzarem un test salival per determinar la consistència, hidratació de la saliva i el seu PH. També s’utilitza un revelador de placa, que permet avaluar els diferents tipus de placa, ja sigui de més de 24h, àcida o de menys de 24h.
    • Higiene professional. S’aconsella realitzar-la cada 6-12 mesos, per tal d’eliminar d’una manera definitiva tot el càlcul acumulat.
    • Segellat de fosses i fissures.
    • Fluoritzacions.

Odontologia conservadora

No hem de confondre l’Odontologia preventiva amb l’Odontologia conservadora, ja que aquesta última se centra en el tractament i recuperació de les zones danyades per una malaltia bucodental, com per exemple les obturacions que es fan davant la presència d’una càries.

Què és la càries dental?

La càries és una malaltia infecciosa de causa multifactorial. Una ingesta elevada de sucres, una mala higiene oral, un PH salival àcid o una poca quantitat de saliva pot ajudar a l’aparició de la càries. Aquesta suposa una destrucció de l’estructura dentària com a conseqüència d’una desmineralització, provocada pels àcids que generen la placa bacteriana. Els bacteris fabriquen aquest àcid a partir de les restes d’aliments que queden a les superfícies dentals.

Com es tracta la càries?

Depenent de la fase de la càries, actuarem de diferent manera. En una fase inicial, la càries es manifesta en forma de taca blanca, és el primer signe indicador de la desmineralització de la dent. Si la deixem evolucionar, aquesta avança i acaba formant una cavitat en la corona de la dent que es caracteritza per una taca marró.

És en aquests casos quan realitzarem una obturació de composites (resina). Però si la càries es fa més extensa damunt l’estructura coronaria, ja hauríem de reconstruir-la mitjançant una incrustació. I si finalment existeix molta destrucció d’esmalt i dentina, els bacteris penetren a la polpa i produeixen infecció i dolor. En aquest cas cal realitzar l’endodòncia i després reconstruir-la, sigui amb una reconstrucció, incrustació o corona, depenent de la quantitat de parets dentals afectades.

Primera visita

La teva primera visita inclou un estudi personalitzat.

Demana la teva primera visita